Fakta år för år

1931
Styrelse: Hilding Karlsson (Ordf.), Erik Nord (Sekr.)
Korta fakta: Föreningen bildades och hade detta år 19 medlemmar.
1932
Styrelse: Nils Augustsson (Ordf.), Hilding Karlsson (Vice Ordf.), Erik Nord (Sekr.), Tycko Pettersson (Kass.)
Korta fakta: Enligt ett protokoll från den 27/4 så beslutade man om träningar på tisdagar och fredagar "och att bollen ej får utlämnas andra dagar".
1933
Styrelse: Ivar Larsson (Ordf.), Axel Andersson (Vice Ordf.), Oskar Henriksson (Sekr.), Alvar Carlsson (Kass.)
Korta fakta: Årsavgift på 2,50kr för helbetalande och 1,50kr för halvbetalande (29/3).
1934
Styrelse: Gunnar Andersson (Ordf.), Ivar Larsson (Vice Ordf.), Tore Forsberg (Sekr.)
Korta fakta: Förslag från Holger Carlsson att ordna med gymnstik och mötet beslutade att beställa hem ett häfte gymnastiklära (12/4). Beslut om att ersätta Selma Lundgren för städning av klubbens rum med 1 krona per gång (8/5).
1935
Styrelse: Oscar Henriksson (Ordf.), Holger Karlsson (Vice Ordf.), Paul Karlsson (Sekr.), Enar Eriksson (Kass.)
Korta fakta: Man beslutade att sätta igång med fotbollsträningen i form av terränglöpning och promenader (17/3). Enskild fest på juldagen, inbjudningskort skulle skickas ut till varje medlem mot en avgift på 50 öre. Medlemmar utan arbete fick sitt kort gratis (15/12).
1936
Styrelse: Oscar Henriksson (Ordf.), Paul Karlsson (Sekr.), Enar Eriksson (Kass.) 
Korta fakta: Man hade fått sig tillsänt ett prospekt från Försäkringsanstaltens samarbete angående försäkring av fotbollsspelare. Det visade sig för kostbart och uppsköts till framtiden (8/6). Man antog ett förslag om att anordna en triangel match mellan A-lagen i Bäckhammar, Björneborg och Säby (12/6). Beslutade att fotbollsplanen skulle dräneras och plöjas. En skrivelse skulle skickas till Visnums kommunalfullmäktige om ett kommunalt anslag (8/11).
1937
Styrelse: Gösta Linell (Ordf.), August Sköld (Vice Ordf.), Tore Forsberg (Sekr.), Sven Henriksson (Kass.)
Korta fakta: Man sökte inträde i Svenska Skidförbundet (1/4). 
1938
Styrelse: Gösta Linell (Ordf.), Oscar Henriksson (Vice Ordf.), Tore Forsberg (Sekr.), Roland Eriksson (Kass.)
Korta fakta: Speciella sektionsstyrelser fanns för fotboll, allmän idrott, bandy och skidor. Den 20 mars spelade Bäckhammar sin första match mot IFK Kristinehamn, en vänskapsmatch på hemmaplan som IFK vann med hela 10-1. En kollektiv försäkring för fotbollsspelarna tecknades för 68 kr per år (19/5). 
1939
Styrelse: Gösta Linell (Ordf.), Ivar Larsson (Vice Ordf.), Oscar Henriksson (Sekr.), Holger Karlsson (Kass.)
Korta fakta: Man hade ordnat med ett klubbmärke som såldes för 1,25 kr (29/1). Sedan flera år tillbaka har man fört statistik inom de olika idrottssektionerna, värd att nämna just detta år är Johannes Helsing, som var klart överlägsen och stod som segrare i samtliga skidtävlingar som finns noterade.
1940
Styrelse: Gunnar Blom (Ordf.), Lennart Lundgren (Vice Ordf.), Åke Blomkvist (Sekr.), Nils Blomberg (Kass.)
Korta fakta: Förutom styrelseposterna inom de olika sektionerna hade man ansvariga gällande årskortsförsäljning, läskedrycksförsäljning och statistik (28/1).
1941
Styrelse: Gösta Linell (Ordf), Folke Bäck (Vice Ordf.), Gunnar Blom (Sekr.), Holger Karlsson (Kass.)
Korta fakta: Klubbens kassa var ganska god, ca 190 kr (14/4). Föreningen gick med i Svenska Gångförbundet. Beslut om att ha strängare kontroll åtgärder vid biljettförsäljningarna (14/4).
1942
Styrelse: Gösta Linell (Ordf.)
Korta fakta: Disponent G Skotte skulle väljas till hedersledamot (25/1). 
1943
Styrelse: Gösta Linell (Ordf.), John Backman (Vice Ordf.), Åke Blomkvist (Sekr.), Nils Henriksson (Kass.)
Korta fakta: Till tränare och lagledare valdes John Backman (10/1). Bsk slutade två i Division 6, Östdivisionen. 
1944
Styrelse: Gösta Linell (Ordf.), Åke Karlsson (Vice Ordf.), John Backman (Sekr.), Holger Karlsson (Kass.)
Korta fakta: Instiftande av klubbmästerskap i orientering föreslås (30/5). Bäckhammar slutar på en femte plats av åtta lag i Division 5, östra gruppen.
1945
Styrelse: Gösta Linell (Ordf.)
Korta fakta: Bsk trea i Division 5, östra gruppen.
1946
Styrelse: Erik Karlsson (Ordf.), Ale Pettersson (Vice Ordf.), Harry Ellström (Sekr.), Robert Lundgren (Kass.), Hugo Backman (Klubbmästare)
Korta fakta: "Då Erik Karlsson på grund av sina unga år icke ansåg sig kunna kvarstå som ordförande utsåg styrelsen Ale Pettersson till ordförande med Erik Karlsson som vice ordförande" (14/3). Slutar på en sista plats i Division 5, östra gruppen.
1947
Styrelse: Allan Backman (Ordf.) 
Korta fakta: Orienterings och friidrottssektionerna avvecklades, men senare under året återupptog man orientering på klubbens program. Råder stor brist på spelare och man har inget lag med i seriespel.
1948
Styrelse: Allan Backman (Ordf.), Robert Lundgren (Sekr.), Gösta Linell (Kass.)
Korta fakta: Fotbollsträning för småpojkar skall ordnas. Till tränare utsågs Ale Pettersson (20/1). Spelarbrist råder, inget fotbollslag anmält till seriespel, däremot deltar klubblaget i bandy i Värmlandsserien.
1949
Styrelse: Saknas uppgifter
Korta fakta: Bäckhammar spelar i östdivisionen, division 7.
1950
Styrelse: Allan Backman (Ordf.), Hugo Backman (Vice Ordf.), Uno Helsing (Sekr.), Sven Andersson (Kass.)
Korta fakta: Bäckhammar spelar i östdivisionen, division 7 och slutar näst sist.
1951
Styrelse: Sven-Olof Abrahamsson (Ordf.), Robert Lundgren (Sekr.), Sven Andersson (Kass.)
Korta fakta: Driften vid Bäckhammars Bruk upphörde ett tag efter kriget, vilket gjorde att ungdomarna sökte jobb på annat håll. Detta gjorde att nästan all idrottsverksamhet låg nere under några år. Man startade så smått med ett lag i seriespel 1949 och nu 1951 ser det riktigt ljust ut för framtiden. Man slutar på en andra plats i Division 7. En riktig stöttepelare under detta år är direktör Nilsson på Bäckhammars Bruk, som ställer upp ekonomiskt på alla sätt. Han bidrar bland annat med allt material till ett nytt klubbhus, samt fri buss och chaufför till alla resor. 
1952
Styrelse: Ale pettersson (Ordf.), Ingemar Carlsson (Sekr.), Holger Karlsson (Kass.)
Korta fakta: Slutar på en fjärde plats i Division 6 östra.
1953
Styrelse: Ale Pettersson (Ordf.)
Korta fakta: Slutar trea i Division 6 östra.
1954
Styrelse: Nils Henriksson (Ordf.)
Korta fakta: Slutar trea i Division 6 östra.
1955
Styrelse: Thore Kollberg (Ordf.), Robert Lundgren (Sekr.)
Korta fakta: Man skickar ansökningar till olika myndigheter gällande en ny idrottsanläggning i Bäckhammar. Visnums kommun beviljar ett anslag på 60000kr. Slutar fyra av tio lag i Division 5 östra.
1956
Styrelse: Arne Svartnäs (Ordf.), Gunnar Elgh (Sekr.), Uno Helsing (Kass.)
Korta fakta: Vaktmästare är Börje Axelsson. Man avsätter 50 kr till att köpa pris till den bäste målgöraren, samt den spelare som gjort flest matcher (16/11). Slutar näst sist i Division 5 östra.  
1957
Styrelse: Allan Backman (Ordf.) 
Korta fakta: "Svårigheter i fotbollssektionen, skiftarbeten hindrar pojkarna från träning och deltagande i matcherna. Glädjande är intresset bland de yngre pojkarna" (23/2). Påbörjar arbetet med en ny idrottsplats. 
1958
Styrelse: Allan Backman (Ordf.), Arne Svartnäs (Vice Ordf.), John-Åke Sundström (Sekr.), Uno Helsing (Kass.)
Korta fakta: Bäckhammar blir segrare i Division 6 östra.
1959
Styrelse: Ale Pettersson (Ordf.)
Korta fakta: Bsk:s första B-lag. Ändring i serien, som nu spelas under ett kalenderår, tidigare spelade man höst/vår. Segrare i Division 5 östra. 
1960
Styrelse: Ale Pettersson (Ordf.)
Korta fakta: En femteplats av tio lag i serien, Division 4 Värmland östra. Man anmäler ett juniorlag till kommande säsong och B-laget anmäls till Division 7.
1961
Styrelse: Ale Pettersson (Ordf.) 
Korta fakta: Invigning av den nya idrottsplatsen. Talare vid invigningen var bland annat Allan Backman som fanns med i idrottsplatskommitten. I samband med invignigen spelades en fotbollscup och Bäckhammar tog hem Brukets hederspris.
1962
Styrelse: Ale Pettersson (Ordf.)
Korta fakta: Per-Olof Johansson får tillåtelse att träna med sin orkester i klubbhuset två kvällar i veckan. I gengäld spelar de gratis på klubbens danser och andra tillställningar (10/11). Värmlands Säby IK och Skottlanda går ihop och bildar Visnums BK. Första styrelsen i Visnums BK bestod av Nils Ekman (Ordf.), Nils Löfstedt (Sekr.) och Henry Jansson (Kass.). BSK fick 5000 kr ur Bäckhammars Bruk Aktiebolags sociala fond till inköp av en testcykel och en radioanläggning.  
1963
Styrelse: Kjell Filipsson (Ordf.)
Korta fakta: En tennissektion med egen styrelse bildas och tennisbanan invigs i september. J-E Johansson föreslår en pristävling för att få ett namn på idrottsplatsen. Tävlingen skulle ske i samråd med Degerfors Tidning (9/2). I denna tävling fick man in 193 svar, med sammanlagt 109 olika förslag. Några av förslagen var Mullevi, Alevi, Massavallen, och Bäckhamra, men det var Bäckevi som blev det segrande namnet. Elva personer hade föreslagit Bäckevi och av dessa blev Lennart Andersson, Bäckhammar, vinnare till 100 kr. Placerade sig som femma i Division 4 Värmland östra.
1964
Styrelse: Ove Larsson (Ordf.)
Korta fakta: A-laget slutar sjua i Division 4 värmland östra.
1965
Styrelse: Henning Engström (Ordf.), John-Erik Johansson (Vice Ordf.), John-Åke Sundström (Sekr.), Hugo Backman (Kass.)
Korta fakta: En sista plats i Division 4 för A-laget. 
1966
Styrelse: John-Erik Johansson (Ordf.)
Korta fakta: Inget B-lag anmäls till kommande säsong, det ersätts med ett juniorlag i juniorserien. En tredje plats för Bäckhammar i Division 5 östra.
1967
Styrelse: John-Erik Johansson (Ordf.)
Korta fakta: Ove Larsson skall anställas som fotbollstränare för året (27/1). A-laget fick en nionde placering av 12 lag i Division 5 östra. 
1968
Styrelse: Ivar Hellberg (Ordf.), Kjell Filipsson (Vice Ordf.), Ale Pettersson (Sekr.), Hugo Backman (Kass.)
Korta fakta: Huvudsakliga verksamheter är fotboll och tennis. A-laget hamnade på nionde plats i Division 5 östra. Stor aktivitet på ungdomssidan med ledarna Lage Andersson och Sture Backman i spetsen.
1969
Styrelse: Ivar Hellberg (Ordf.), Kjell Filipsson (Vice Ordf.), Ale Pettersson (Sekr.), Hugo Backman (Kass.)
Korta fakta: A-laget placerade sig som elva i Division 5 östra. Förutom fotbollen fanns verksamhet inom tennis, bordtennis och ishockey, men ej i organiserad serieform.
1970
Styrelse: Ivar Hellberg (Ordf.), Sture Backman (Vice Ordf.), Ale Pettersson (Sekr.), Hugo Backman (Kass.)
Korta fakta: Fem lag fanns med i seriesammanhang, A-lag, B-lag, Juniorlag, Pojklag och Knattelag. A-laget hamnade på sjätte plats i Division 6 östra. Pojklaget var under ledning av Lage Andersson och Henning Engström i Norge, där de besökte Moss IK och spelade mot deras pojklag.
1971
Styrelse: Ivar Hellberg (Ordf.), Sture Backman (Vice Ordf.), Nils Löfstedt (Sekr.), Hugo Backman (Kass.) 
Korta fakta: Visnums BK och Bäckhammars SK går ihop till en förening och fortsätter under namnet Bäckhammars SK. Man har gjort en planering för elljusspår under året. A-laget placerade sig som nia i sexan.
1972
Styrelse: Ingvar Pulls (Ordf.), Stig-Göran Ardström (Vice Ordf.), Nils Löfstedt (Sekr.), Hugo Backman (Kass.)
Korta fakta: Detta år finns föreningens första damlag med i seriespel. A-laget hamnar på sjunde plats i Division 6 östra.
1973
Styrelse: Ingvar Pulls (Ordf.), Stig-Göran Ardström (Vice Ordf.), Nils Löfstedt (Sekr.), Hugo Backman (Kass.)
Korta fakta: A-laget placerar sig som två efter IFK Ölme i Division 6 östra. Tränare för A-, B- och juniorlag var Mats Johansson. Ett 60-tal ungdomar har deltagit i terränglöpning på elljusspåret.
1974
Styrelse: Ingvar Pulls (Ordf.), Stig-Göran Ardström (Vice Ordf.), Nils Löfstedt (Sekr.), Hugo Backman (Kass.)
Korta fakta: Damlaget hoppade av innan seriestart. A-laget kom nia i Division 6 östra. Medlemsantalet var 204 medlemmar. 
1975
Styrelse: Ingvar Pulls (Ordf.), Stig-Göran Ardström (Vice Ordf.), Malte Krantz (Sekr.), Hugo Backman (Kass.) 
Korta fakta: En nionde plats för herrlaget i Division 6 östra. Tränare för A-, B- och Juniorlag var Ulf Gustavsson. Vid ett möte den 8/12 diskuterade man träningsstimulans och spelardiciplin. Man beslutade bl.a. om böter med 1 krona vid frånvaro från träning, ölförbud under match och träning, rökförbud i omklädningsrummet vid match och träning, samt att spelarna skulle lyda tränarna till punkt och pricka under match och träning.
1976
Styrelse: Ingvar Pulls (Ordf.)
Korta fakta: A-laget slutar på en åttonde plats i Division 6 östra.
1977
Styrelse: Lennart Pilbratt (Ordf.), Ulf Gustavsson (Vice Ordf.), Malte Krantz (Sekr.), Hugo Backman (Kass.)
Korta fakta: En sjätteplats för A-laget i Division 6 östra. Man ordnade brasträffar i Bäckhammar och Nybble. Ett 30-tal ungdomar har bjudits på en resa till Kolmårdens djurpark under året. Man ordnade med terränglöpning och en skidtävling. 
1978
Styrelse: Lennart Pilbratt (Ordf.), Gustav Svärd (Vice Ordf.), Ulf Gustavsson (Sekr.), Håkan Karlsson (Kass.)
Korta fakta: A-laget hamnar på en tredje plats i Division 6 östra. Man har planer på att bygga en spillvattenuppvärmd träningsplan och en projektgrupp bildades. 
1979
Styrelse: Lennart Pilbratt (Ordf.), Christer Ekman (Vice Ordf.), Ulf Gustavsson (Sekr.), Leif jansson (Kass.)
Korta fakta: Bäckhammar placerar sig som tvåa i Division 6 östra. Damlaget gör sin första säsong i Div. 5. Föreningen anordnade för första gången en s.k. BSK-dag som var indelad i tre steg. Först spelades en del vänskapsmatcher på Bäckevi, sen lekar, tävlingar och underhållning på Puttlavallen där det också bjöds på kaffe, saft, bullar, kakor och glass helt gratis. På kvällen var det dans i Folkets park där ca 220 personer dansade och trivdes. Planerna på en spillvattenuppvärmd plan får väldigt positivt bemötande i flera instanser och kommunen beslutar att anslå ett bidrag på 175.000kr. Kommunens positiva inställning gör att man går vidare med ansökningar om statsbidrag. Flera tidningar visar också stort intresse för projektet. 
1980
Styrelse: Lennart Pilbratt (Ordf.), Christer Ekman (Vice Ordf.), Ulf Gustavsson (Sekr.), Leif jansson (Kass.)
Korta fakta: Tränare för A-laget är Göran Berger. Damlaget vinner Div 5. och herrlaget slutar på femte plats i Div 6 östra.
1981
Styrelse: Lennart Pilbratt (Ordf.), Christer Ekman (Vice Ordf.), Tommy Larsson (Sekr.), Lennart Andersson (Kass.) 
Korta fakta: Föreningen firar 50 år, med jubileumssupe och dans i Folkets hus. Man delar även ut vissa utmärkelser och blickar tillbaka på de gågna åren. Bra uppslutning av spelare i A-laget som slutar tvåa i serien, Div 6 östra. Damlaget hamnar sist i fyran och flyttas ner till Div 5. Tennisbanan asfalteras under året. Finns fortfarande utöver fotbollsektionen en tennis- och en skidsektion i föreningen. Sammanlagt tio terränglöpningar har arrangerats under året. Planerad skidtävling fick ställas in p.g.a. snöbrist. 
1982
Styrelse: Lars Lundberg (Ordf.), Lennart Andersson (Vice Ordf.), Thommy Larsson (Sekr.), Sven-Olov Svensson (Kass.)
Korta fakta: A-laget står som segrare i Div 6 östra och går nu upp i femman. 
1983
Styrelse: Lars Lundberg (Ordf.), Lennart Andersson (Vice Ordf.), Carl-Henrik Bengelsdorff (Sekr.), Sven-Olov Svensson (Kass.)
Korta fakta: Herrlaget hamnar på en sjätte plats i en mycket jämn serie , Div 5 östra. Ett bastubygge i klubbstugan som planerats sen några år tillbaka anses nu vara klart. 
1984
Styrelse: Lars Lundberg (Ordf.), Kenneth Wendin (Vice Ordf.), Carl-Henrik Bengelsdorff (Sekr.), Sven-Olov Svensson (Kass.)
Korta fakta: A-laget placerar sig som tia av tolv lag i Div 5 östra. Man bygger ut klubbstugan med barracker. 
1985
Styrelse: Kenneth Wendin (Ordf)
Korta fakta: Det blir en sista plats för A-laget i Div 5 östra. En nyinvigning av klubbhuset sker efter utbyggnationen.
1986
Styrelse: Kenneth Wendin (Ordf)
Korta fakta: Saknas uppgifter
1987
Styrelse: Kenneth Wendin (Ordf)
Korta fakta: Saknas uppgifter
1988
Styrelse: Kenneth Wendin (Ordf)
Korta fakta: Saknas uppgifter
1989
Styrelse: Kenneth Wendin (Ordf)
Korta fakta: Saknas uppgifter
1990
Styrelse: Kenneth Wendin (Ordf)
Korta fakta: Saknas uppgifter
1991
Styrelse: Roger Johansson (Ordf)
Korta fakta: Klubben firar 60 år och en jubileumsfest ordnas. På festen delades styrelse och ledarskapsutmärkelser ut av Värmlands fotbollsförbund. Ale Pettersson och Hugo Backman fick guldutmärkelsen. Silver gick till Ernst Svensson och Henning Engström. Värmlands idrottsförbund delade ut silver till Ale Pettersson och Hugo Backman. Brons fick Kenneth Wendin, Lennart Andersson, Egon Wickström, Sven-Olov Svensson, Göran Johansson, Bo Axelsson, Roy Gustavsson och Wolfgang Kouba. För många års arbete och insatser som betytt oerhört mycket för föreningen hyllades också bröderna Allan, Gunnar, John och Hugo Backman samt Ale Pettersson och Robert Lundgren.
1992
Styrelse: Roger Johansson (Ordf)
Korta fakta: P-76 deltar i Pärnu cup i Estland 28 juni- 4 juli. Trivselkväll ordnas i folkets park för de aktiva och ledarna, kvällen avslutas med dans för allmänheten. Bingolottoförsäljningen går mycket bra. Serieterräng har genomförts under året.
1993
Styrelse: Roger Johansson (Ordf), Jan Hjalmarsson (Vice Ordf), Lars-Åke Pettersson (Sekr), Egon Wickström (Kass)
Korta fakta: Lagsammansättning och ledare för året är följande. A-lag: Kenneth Sundqvist och Lars Calais, B-lag: Peter Lundström och Göran Johansson, P-76: Peter Lundström, Lars-Erik Svensson, Jan Hjalmarsson, P-80-81: Jan Karlsson, Torbjörn Karlsson, P-83: Stefan Johansson, Leif Carlsson, P-84 och P-85-86 (fotbollsskola) fanns också men oklart vilka ledare. Det fanns inget damlag i seriespel. Ännu en utbyggnation av klubbhuset har påbörjats. Ett förslag om utbyggnad av grusplanen för att uppnå godkända mått för matchspel godkändes (7/10). Klart med två Alu projekt , Helena Lloyd och Tuula Keskinen Johansson, som kommer att arbeta med medlemsregister, bokföring, sponsorverksamhet, ungdomsverksamhet osv.
1994
Styrelse: Roger Johansson (Ordf), Jan Hjalmarsson (Vice Ordf), Helena Lloyd (Sekr), Jan Karlsson (Kass)
Korta fakta: Anmälda lag till seriespel för året är A-lag, B-lag, U-20 Dam, Juniorer, P-80, F-80, P-83 och P-84. Den 5/4 börjar Per Hjalmarsson som vaktmästare på Bäckevi. Vägstädning utförs av föreningen. Bsk tillsammans med Villastadens IF arrangerar drive in bingo i Kristinehamn. Juniorlaget deltar i Norway cup. Magnus Berg börjar som vaktmästare den 7/11. 
1995
Styrelse: Roger Johansson (Ordf), Jan Hjalmarsson (Vice Ordf), Helena Lloyd (Sekr), Jan Karlsson (Kass)
Korta fakta: 83-84 laget har varit på cup och de kom inte sist, "Egon ser väldigt nöjd ut", står det i ett protokoll från den 3/4. Fem sommarjobbare var på Bäckevi och jobbade mycket bra (29/6). Damlaget deltar i Holland cup. A-laget håller sig kvar i Div 5 östra via kval. Ale Pettersson får styrelsens hederspris i samband med årsfesten. Inbrott i klubbhuset natt mellan 12:e och 13:e december, tv:n stals.
1996
Styrelse: Ordf och V ordf vakant. Berit Larsson (sekr), Jan Karlsson (Kass)
Korta fakta: Damlaget hade Pia Sundhage på besök, som genomförde ett träningspass med laget. Baracken vid puttlavallen rivs. A-laget håller sig kvar i Div 5. 
1997 
Styrelse: Egon wickström (Ordf), Erik Cronberg (Vice Ordf), Berit Larsson (Sekr), Jan Karlsson (Kass)
Korta fakta: Damlaget påbörjar ett samarbete med Gullspångs IF. A-laget hamnade på fjärde plats i Div 5 östra. Serieterräng var igång både vår och höst. Klubbens 3 aktiva skidåkare deltog i vasaloppet. Planering och arbete med en ny gräsplan har inletts.
1998
Styrelse: Egon wickström (Ordf), Erik Cronberg (Vice Ordf), Helena Lloyd (Sekr), Jan Karlsson (Kass)
Korta fakta: Villastaden IF firar 70 år och föreningen ordnar med en blomgrupp till jubilaren. Elever från presterudsskolan skulle haft sin praktik på Bäckevi och arbetat med planbygget, tyvärr uteblev denna hjälp. 
1999
Styrelse: Egon wickström (Ordf), Erik Cronberg (Vice Ordf), Helena Lloyd (Sekr), Jan Karlsson (Kass)
Korta fakta: En hemsida på internet med bland annat historik är under utarbetande av Yvonne Biörnstad (30/3). Ett staket vid Puttlavallen är så gott som färdigt (30/6). Sista året med verksamhet på damsidan. A- och B-laget har haft avslutning och spelat baseball i Karlskoga, vilket var mycket uppskattat (20/10). BSK har sålt en vinstlott (bingolott) till Valle Backman, som vann en bil (16/11). BSK ansöker om medlemskap i IFK Öfverskott och därmed deltagande i variantbingoverksamheten (15/12).
2000
Styrelse: Egon wickström (Ordf), Erik Cronberg (Vice Ordf), Yvonne Sahlberg (Sekr.), Jan Karlsson (Kass)
Korta fakta: Erik Cronberg har valts in i IFK Öfverskotts styrelse som suppleant (12/4). Föreningen gör en polisanmälan eftersom en man fått en telefonräkning på en mängd betalsamtal (3/5). BSK har uppvaktat Hugo Backman på hans 80-års dag (23/10).
2001
Styrelse: Egon wickström (Ordf), Erik Cronberg (Vice Ordf), Yvonne Sahlberg (Sekr.), Jan Karlsson (Kass)
Korta fakta: Föreningen hoppar över 70-årsjubileumet i och med att den nya planen kostar en hel del. Man arrangerar istället en vanlig årsfest och satsar sen på 75-årsjubileumet (4/9). A-laget segrar i Div. 5 östra. 
2002
Styrelse: Egon wickström (Ordf), Erik Cronberg (Vice Ordf), Yvonne Sahlberg (Sekr.), Jan Karlsson (Kass)
Korta fakta: Anmälda lag till seriespel är A-lag, Utvecklingslag, Juniorlag, 89-lag, 92-lag och ett 93-lag (19/2). A-laget spelar åter i Div. 4, senast var 1965. 
2003
Styrelse: Egon wickström (Ordf), Erik Cronberg (Vice Ordf), Yvonne Sahlberg (Sekr.), Jan Karlsson (Kass)
Korta fakta: Föreningen beslutar att bygga en ny kiosk (3/7). A-laget klarade av det andra året i Div. 4. Tränaren Kenneth Sundqvist slutar efter 15 år i föreningen (7/10). Tränarfrågan för kommande säsong löser sig tillsist då Mikael Johansson från IFK Ölme blir huvudtränare samt Jonas Ågren blir hjälptränare (16/12).
2004
Styrelse: Egon wickström (Ordf), Erik Cronberg (Vice Ordf), Yvonne Sahlberg (Sekr.), Jan Karlsson (Kass)
Korta fakta: A-laget blir sexa i Div. 4 Värmland. Övriga lag i seriespel under året är Utvecklingslaget, P-92 och P-93.
2005
Styrelse: Egon wickström (Ordf), Erik Cronberg (Vice Ordf), Susanne Thorstensson (Sekr.), Jan Karlsson (Kass) 
Korta fakta: A-laget placerar sig som fyra i Div. 4 Värmland. Jan-Erik Malmgren, Mikael Larsson och Weine Enqvist har skött undgdomsverksamheten under året. Jonas Ågren hamnade överst i den interna skytteligan med 13 mål under säsongen, tätt efter kom Henrik Larsson med 12 gjorda.
2006
Styrelse: Egon wickström (Ordf), Erik Cronberg (Vice Ordf), Susanne Thorstensson (Sekr.), Jan Karlsson (Kass)
Korta fakta: Föreningen firar 75 år och detta sker i samband med årsfesten, med bland annat god mat, prisutdelningar av olika slag, tal och lite senare också dans. En jubileumsalmanacka tillverkas, med foton från förr tills idag. En total upprustning av elljusbanan har skett under året och arbetet stod klart till skidsäsongen. Förutom A- och B-lag finns två ungdomslag anmälda till seriespel, P och F födda 94 och yngre, samt P och F födda 97 och yngre. Mikael Johansson gör sin tredje säsong som tränare, med ett kort uppehåll under fjolåret. A-laget avslutade säsongen med kvalspel för en plats i Div. 3, men det ville sig inte hela vägen, trots detta en fantastisk säsong med den främsta placeringen i föreningens historia. I juli spelades också DM-kvartsfinal mot Ölme på Bäckevi, en mycket underhållande match som slutade med straffläggning där Ölme avgjorde på sista straffen. Egon Wickström slutar som ordförande efter 10 år på posten.
2007
Styrelse: Peter Gerdin (Ordf.), Erik Cronberg (Vice Ordf), Ulf Bertilsson (Sekr.), Susanne Thorstensson / jan Karlsson (Kass.)
Korta fakta: Lag i seriespel för året är A- och B-lag, samt ett ungdomslag med åldersintervallet födda 93-98 som spelar i div.5, 1 östra. BSK inleder ett samarbete med Ölme, där syftet är ett utbyte av spelare under säsongen. DM-semifinal spelas mot Degerfors IF på Bäckevi, slutresultatet blir 0-8. Milenko Vukcevic fanns med i spel och det lockade givetvis lite extra publik. En mycket trevlig kväll på Bäckevi med över 400 betalande. Stefan Johansson fyller 50 år och uppvaktas av föreningen. En tung säsong fotbollsmässigt med flera avhopp mitt i säsong, skador osv., oerhört kännbart i en redan från start tunn trupp. Säsongen avslutas med kval för fortsatt spel i Div 4 Värmland. Man segrar där över Kil med 6-2 och den andra och avgörande matchen spelas mot Skattkärr (borta), som i år tränats av de före detta BSK:arna Jonas Ågren och Martin Lans. BSK har råd med en förlust med två mål och slutresultatet blir 1-3, en riktig rysare, men dock fortsatt spel i fyran. Mikael Johansson slutar efter fyra år som tränare och ny tränare för kommande säsong blir Kenneth Blom.
2008
Styrelse: Peter Gerdin (Ordf.), Erik Cronberg (Vice Ordf), Ulf Bertilsson (Sekr.), Jan Karlsson (Kass.)
Korta fakta: Många spelare slutar eller väljer att byta förening och till en början kommer det bara ett fåtal nya. Läget är krisartat, föreningen har med start förra året fört diskussioner om samarbete med flera av de kringliggande föreningarna, men inga samtal har blivit verklighet. En nedflyttning i seriesystemet är tillslut ett måste och BSK hamnar i div. 6 norra. Spelarna börjar nu strömma till och det är god närvaro på träningarna. Stefan Johansson väljer i år att avsäga sig rollen som A-lagets lagledare. Tomas Gustavsson slutar som vaktmästare efter sju år i föreningen. En ganska tung säsong resultatmässigt, 1 vinst och två oavgjorda matcher betyder en sista plats i serien och nedflyttning till div. 7 östra. Ingen ungdomsverksamhet under året. 
2009
Styrelse: Peter Gerdin (Ordf.), Erik Cronberg (Vice Ordf), Ulf Bertilsson (Sekr.), Fredrik Andersson (Kass.)
Korta fakta: Stefan Johansson tar över som tränare i år och har till sin hjälp Joakim Lindberg och Daniel Andersson. Föreningen anställer ytterligare en vaktmästare, Iris Wåhlin, som börjar den 1 maj. Under fjolåret skötte BSK vissa sysslor åt Kristinehamns kommun, såsom gräsklippning och enklare snöröjningsarbete. Förutom detta och driften av den egna anläggningen kommer i år föreningen att sköta ytterområden åt Bäckhammars Bruk. Fyra vinster och en oavgjord match betyder i år en sjätteplats i div. 7 östra. Bara ett lag i seriespel under året. Under hösten anordnades fotbollskolan, där dryga 30 ungdomar i varierande ålder deltog.

HISTORISKA FAKTA

Utmärkelser

                                                                                            UTMÄRKELSER

 

Värmlands Fotbollsförbunds kriterier:
Förtjänsttecken i brons 
Förtjänsttecken i silver 
Diplom 
Förtjänsttecken i guld 
Domarnål
Standar 

 


för förtjänstfullt arbete i 10 år
för förtjänstfullt arbete i 15 år
för förtjänstfullt arbete i 20 år
för förtjänstfullt arbete i 25 år
förtjänstfulla uppdrag i 20 år
hedersutmärkelse för enskild eller förening

 

Svenska Fotbollsförbundets kriterier:
Diplom för ungdomsledare
Diplom för ledare
Diplom för förening
Plakett i silver för förening
Förtjänsttecken i silver
Förtjänsttecken i guld
Förtjänstmärke för instruktörer

 


för förtjänstfullt arbete i 10 år
för arbete i föreningsstyrelse i 15 år
förening som tillhört SvFF i 25 år
förening som tillhört SvFF i 50 år
för arbete i föreningsstyrelse i 20 år
för arbete i föreningsstyrelse i 25 år
för tränarskap i 10 år och 15 år

 

Länk till VFF:s hemsida angående just utmärkelser.

Bäckhammars SK 75 år 2006-11-18
VFF:s representant: Karl-Åke Carlsson, Lennart Vestervall
VFF:s 75-års present: Glaspjäs

VFF:s förtjänsttecken i brons:
Erik Cronberg
Stefan Johansson
Jan Karlsson
Torbjörn Karlsson
Tomas Svensson

VFF:s förtjänsttecken i silver:
Stefan Johansson
Tomas Svensson

VFF:s diplom:
Egon Wickström

VFF:s specialutmärkelse för förtjänstfulla insatser:
Ale Pettersson


Bäckhammars SK 60 år 1991-11-23

VFF:s förtjänsttecken i silver:
Henning Engström
Ernst Svensson

VFF:s diplom:
Hugo Backman
Ale Pettersson
Ernst Svensson

VFF:s förtjänsttecken i guld:
Hugo Backman
Ale Pettersson


Bäckhammars SK 50 år 1981-11-21

VFF:s förtjänsttecken i brons:
Ingvar Pulls

VFF:s förtjänsttecken i silver:
Hugo Backman
Ale Pettersson

En gammal BSK-are minns.

Åren 1929-1935 var mörka år, sett ur mitt perspektiv. Arbetslösheten var stor och de arbeten som fanns var uruselt betalda. Klasskillnaden var enorm, gubbarna gingo böjda och hälsade underdånigt på sina "herrar" och deras struntförnäma fruar.
1929 gjorde jag mina första dagsverken i fabriken i Bäckhammar. Lönen var 25 öre pr timme, sönerna till förmännen fick oftast lite finare jobb med åtföljande högre lön.
Men vi hankade oss fram, vi klarade oss. Det var inget bättre på andra håll. Alla bodde trångt, ett rum och kök. Vi gjorde 48 timmars arbetsvecka plus jobb med reparationer eller rengöring var eller varannan söndag.

Kreuger-krachen 1932 sänkte lönen för fullgoda arbetare med 10%, vi minderåriga fick behålla vår 25-öring.
Jordbruket var i omdaning, jordbruksmaskinerna kom. Mer än varannan lantarbetare friställdes. Hatet och oron växte hos arbetarklassen. Hat mot regering och överhet och oro för brödfödan och framtiden. Kommunismen fick en god grogrund. Socialdemokraterna var saktfärdiga och ansågs av de yngre som handlingsförlamade. Vi hade bråttom att komma ut ur "tjuvsamhället". Vi bildade en Arbetarnas Idrottsförening, där fanns en underton av kommunism. Detta hände 1930. I Björneborg fanns den kvar i några år men i Bäckhammar dog den ut året efter.

På sommaren 1931 bildades Bäckhammars Sportklubb. Vi fick en plan på ett sankt gärde intill mesahögen, ett jättelikt berg av kalkavfall från fabriken. Det var många kvällars slit att få en någorlunda acceptabel fotbollsplan av sumpmarken. det gällde endast fotboll. Motståndarlag var Säby IK, Björneborgs AIF, Åtorp, IFK Kristinehamn, Smedby, Villastadens IF och Väse IK. Sammanhållningen inom vår klubb var god och vi månade om klubbens bästa. Vi som inte platsade i laget jobbade med marktjänst och räknades mer som ett nödvändigt ont men även vi drog vårt strå till stacken.

Under BSK:s första 20 år var ekonomin mer än svag, den var undermålig. Vi fick hålla en lå profil. Vi hyrde parken en lördag/söndag varje sommar för en fest, men behållningen blev oftast minimal. På den tiden var det inte vanligt meg något stöd till idrottsrörelsen. Det ansågs av den äldre generationen att ungdomen skulle göra något nyttigt på fritiden och vad därutöver var det var av ondo. Vi hade privata fester juldagen varje år, men det var svårt med ordningen på dessa sammankomster. Då träffades gamla antagonister och då skulle det göras upp. Det blev en del julklappar. 

1935 skrapade vi ihop 50 kronor till inköp av 5 andelar i Folkets Husföreningen. Hur de pengarna kom till vill jag inte tala öppet om. Inträdet på en fotbollsmatch kostade 25 öre. Vi sålde dricka vid matcherna, det gav kanske ett par tre kronor i vinst. Årsavgiften för medlemsskap var låg. Aldrig över en femma. Vi lyckades också få ett plank att sätta upp på framsidan av fotbollsplanen, inköpt av det avsomnade Björneborgs AIF, så vi hade en entre för ärligt folk. Bäckhammars Bruk ägdes på den tiden Värmlandsbanken och Gösta Scotte och man kunde inte begära att de skulle satsa pengar på Bäckhammars BSK i dessa hårda tider. Pengar var den tidens bristvara. Det förekom några gånger att fabrikens kvinnliga arbetskraft ställde upp med ett fotbollslag som ställde upp i en match mot ett gubblag, så kallade slocknade stjärnor och intäkterna av dessa drabbningar skänktes till något behjärtansvärt ändamål.

En person som jag vill nämna är gösta Linell, han hade en stor portion kunnighet och var en stor tillgång för klubben. Vintertid lade han upp skidspår så vi kunde anordna skidtävlingar och barmarkstid anordnade han orienteringstävlingar. Vi hade alltid några priser till de bästa i våra tävlingar. För att få in pengar gick vi med listor och tiggde oss fram, de flesta gav en slant.

Det var många duktiga spelare och jag vill framhålla några som jag tycker vi skall komma ihåg. Målvakterna Nisse Henriksson och Lennart Lundgren. Nisse var enn färgstark figur, skrikig och stark och gjorde ibland fantomräddningar. Lennart var mer elegant och mycket snabb i svängarna, vår kanske bäste målvakt. Han fick bland annat erbjudande att spela i Degerfors, men ekonomin satte käppar i hjulet. Så hade vi utespelare som Folke Bäck, Göte Sköld och Allan Karlsson som alla hamnade hos IFK Kristinehamn. Goda målgörare var också Ernst Svensson, Hugo Backman, Kjell Bengtzing, Sven "Linet" Andersson och Mats "Majo" Johansson. Ni får ursäkta att jag hoppat över en hel del av er slitvargar men jag vill även nämna Nils Eriksson "Sme-Nils", han slet och jobbade som ytter under ständig ilska. Han var den verkliga slitvargen. Publiken på matcherna gav sitt omdöme högljutt tillkänna. Bland de aggressivaste tanterna var mammorna till Folke och Allan. Det var faktiskt liv i luckan på den tiden.


Jag är glad över att Bäckhammars Sportklubb har lyckats med sitt fotbollspel och är på väg upp i rätt serie, Fyran. Med klubbens numera goda ekonomi verkar framtiden vara tryggad.

Jag önskar BSK fortsatt god framgång.PAUL CARLSSON

Erik Nord var föreningens första sekreterare och skrev likaså det första protokollet i Bsk:s historia. Protokollet fördes den 28/12 1930, men klubben bildades officiellt 1931. Här nedan kan ni läsa ett brev från Erik Nord, som svarar på en inbjudan till Bäckevi. Vad inbjudan gäller är oklart, men det är i vilket fall en mycket trevlig läsning, som ger en liten inblick i hur situationen var på den tiden.

Ulf Bertilsson


Bäckhammars Sportklubb 1-3-94

Jag får tacka för inbjudan till Bäckevi och det skulle vara roligt om man kunde komma men jag har så dålig syn så jag kan ej köra bil längre. Men i sommar skall jag till Kristinehamn och då skall jag försöka komma till Bäckhammar. Jag har kontakt med Gösta Hasselbring på gamla dagar och vi har mycket att prata om när det gäller ungdomstiden i Bäckhammar.

Jag sitter vid fars skrivbord nu och skriver och det är samma skrivbord där BSK:s första protokoll kom till och det var i mitt dåvarande hem (den röda tjänstebostaden om den finnes kvar). Vi voro fem den gången, jag, Gösta Hasselberg (som han då hette), Gerhard Ponten, Holger Karlsson och Sven Henriksson. Det är väl bara jag och Gösta som finnes kvar av den interimstyrelsen.

Därförut brukade vi alltid träffas om sommaren på ladugårdbacken vid Krontorp och det var väl alltid någon som var ägare till en fotboll. Där slet vi skor och fick kogödsel med hem men vad vi hade roligt det Ni nog aldrig förstå i senare generationer. Vi spelade även en del matcher där och det vart många pauser ty bollen rullade ibland långt från ladugårdsbacken och så måste spelet avblåsas ibland för ingen ville varken skalla eller sparka bollen och då fick man försöka få någon att gå bort till sågdammen och tvätta av den. Men vårat förhållande till korna och lagårskarl var gott och jag hörde aldrig någon klaga på oss.

I Björneborg hade vid den tiden kommunisternas etablerat den röda klubben Arbetarnas IF och primus motor var Nils Forslund och även brodern Fabian Forslund det var fina pojkar och Fabian och jag blev vänner för livet. Vi spelade båda med i orkestern STRINGS. Nils F. stod i och ville vi skulle bilda ett AIF även i Bäckhammar och vi fick låna AIF-tröjjor och spelade även i dessa någon gång. Men det var ju ej så bra för det var mest sossar i Bäckhammar och vi tyckte nog även att vi skulle ha en egen klubb som det även blev.

Ivar Larsson och jag utverkade ett samtal med disp. Schotte när han besökte Bäckhammar och vi fick då tillstånd att få använda gärdet bakom Puttlahögen till idrottsplats. Då var vi allt stolta då vi kunde meddela de övriga medlemmarna om detta. Det blev ju först o främst en fotbollsplan utav det lutande gärdet, som var vattensjukt på nedre kanten så vi måste täckdika och lägga slanor i stället för rör ty det hade vi ej råd att köpa. Men den idrottsplatesen är ju avlaggd numera men jag undrar ibland om det kan finnas något kvar av dessa slanor idag? När vi hade bortamatch så satt vi på träbänkar på ett lastbilsflak och ibland när vädret var dåligt låg vi hopkrupna under en pressenning.

Det som följde med BSK:s tillblivelse var ju dansbanan och folkparken (byggnadsföreningens Enighet) där jag ännu har två andelar som kvitterats av Oskar Henriksson. Vid dess tillblivelse deltog alla med liv och lust både äldre och yngre, flickor och pojkar och ingen sprayade eller förstörde något det skulle ha slutat illas om någon burit sig åt. Kalle Jularbo hedrade parken med sin dansmusik som ingen kunde motstå, han stod då på toppen av sitt spelmansliv och sonen Eberhard, som var med, kunde även han hantera spelet.

Det var väl kanske ej så trevligt alla gånger men tiden läker alla sår och efteråt ser man dessa ungdomsår som den lyckligaste tiden. Jag hoppas att jag lämnat något bidrar till er blivande skrift om BSK och tiden vid dess tillblivelse.
Många hälsningar och lycklig fortsättning önskar ERIK NORD

Historikträff på Bäckevi 2007-06-01

Jag (Ulf Bertilsson) hade just börjat fundera på ett historikavsnitt till hemsidan och frågat Tomas Svensson om han kunde hjälpa mig med en del material till detta. Tomas som är en klippa på att komma ihåg namn och händelser ställde gärna upp. Bara någon dag efter vårt samtal ringer Tomas upp och berättar att han hört sig för bland en del av föreningens äldre medlemmar som också var intresserade av att träffas. Vi bestämde tid och plats och så den 1 juni några timmar innan avspark mellan BSK-Säffle FF, träffas vi på Bäckevi. Förutom Tomas och jag finns Allan Backman, Nils "Nisse" Löfstedt, Ale & Lisa Pettersson på plats för att över en fika samtala om historiska händelser i föreningen.

Allan var klubbens ordförande under flera år på 40 och 50-talet. Han har varit aktiv som fotbollsspelare men sysslade även med bandy och orientering, som också fanns med bland BSK:s aktiviteter på den tiden. Allan satt med i en idrottsplatskommitté som arbetade för en ny idrottsplats i slutet av 50-talet. 1961 invigdes den nya idrottsplatsen som några år senare fick namnet Bäckevi. Allan var en av talarna vid denna invigningen.

Nils var från början medlem i Säby IK som grundades 1923, Skottlanda och Säby IK går sen ihop och bildar Visnums BK 1962 och först 1971 blir Nils en BSK: are då ännu en sammanslagning sker, nu mellan Visnum BK och Bäckhammars SK. Nils var aktiv som spelare men hade även ett flertal styrelseuppdrag både i Säby IK och BSK. Han var sekreterare i BSK under ett flertal år. 

Ale och Lisa är två välkända ansikten i föreningens kretsar. Ale har funnits med sedan BSK bildades 1931, då som bollkalle och har sen sysslat med nästan allt man kan göra i en fotbollsförening. Han var aktiv som spelare, han har haft flera styrelseuppdrag bl.a. som ordförande under många år, han var lagledare, tränare och även domare. Sedan några år tillbaka anordnar föreningen en fotbollscup för ungdomar i Ales namn, nämligen Ale cup. Lisa skötte tvätt och städning på Bäckevi under många år.

Samtalsämnena på träffen blir många och bl.a. berättas det om hur Bäckhammars SK egentligen bildades 1930, men officiellt 1931. Innan dess fanns Krontorps AIF, Arbetarnas Idrottsförening. När man spelade vid Krontorp hade man endast en boll och ibland hände det att den hamnade i en närbelägen gödselgrop, vilket medförde ett visst avbrott. Det hände också att man fick bryta pågående matcher för att korna skulle korsa planen.

Mellan 1931-61 låg huvudplanen på Puttla och alla minns planens otroliga lutning.
-Om man var back så såg man bara huvudet på motståndarlagets back, säger Allan med ett skratt.

Stugan som fortfarande finns kvar vid Nybbleplanen kommer ursprungligen från Krontorp. Nybbleplanen var för övrigt Säby IK:s och senare Visnums BK:s huvudplan.
-Drabbningarna mellan Säby och BSK lockade alltid mycket folk, berättar Nils.

I mitten av 40-talet värvade IFK Kristinehamn några av Bäckhammars bästa spelare och man minns det som en tung period med stor spelarbrist.
Allan berättar om ett utbyte med Vista IK från Husqvarna under 50-talet.
-Vänskapsmatcher spelades, de var här och vi var där, säger han.
Bäckhammar deltog i Västsvenska cupen och mötte IFK Göteborg på hemmaplan 1976 eller -77, vilket var en mycket stor händelse. Tillställningen lockade ca 700-800 åskådare och i Göteborgslaget fanns ingen mindre än Torbjörn Nilsson med.

Förutom fotbollen fanns förr en rad andra aktiviteter i sportklubbens regi. Det fanns olika sektioner för orientering, längdskidåkning, terränglöpning, friidrott, tennis och bandy. Bandyn spelades där det fanns möjlighet exempelvis vid Blaxmo, Krontorp eller Bäckhammarsdammen. Andra lag i närområdet var Visnum och Nyland. Bäckhammars bandylag spelade som bäst i division 3, troligtvis i mitten av 40-talet. Allan berättar om en bandymatch i Otterbäckens hamn.
-Det var så dålig is att man inte fick stå i målet vid hörnor, säger han.

Vi kommer in på samtalsämnet om viktiga personer genom åren och alla säger genast att Hugo "Mulle" Backman var den store mannen i BSK, vidare berättar man om Gösta Linnel som också var en eldsjäl i föreningen.

Nils berättar om snörningen på bollarna förr, som kunde ta riktigt illa vid en nick. Bollarna var också väldigt tunga.
-Den gick knappt att slå till, säger han med ett leende.

Lisa kommer ihåg när Kjell Filipsson spräckte mjälten under en bortamatch. Hon fick ett samtal hem, då man berättade att någon blivit skadad, men man visste inte vem. Sonen Christer var med i truppen och oron blev givetvis stor. Det var alltså Kjell som skadat sig, en allvarlig skada, men det gick bra trots allt.

Samtalsämnena blir som sagt många, skolminnen och andra minnen sedan förr dyker upp, men man kommer snabbt åter till något som rör BSK. Hjärtat för fotbollen och BSK är stort hos de samlade. Jag tycker vi hade en mycket lyckad träff och det kom fram mängder av information som är omöjlig att finna i protokoll och liknande. Jag tackar samtliga för att de tog sig tid att delta och sen beger några av oss ut för att titta lite på uppvärmningen, medan några sitter kvar och språkar. Bäckhammar vinner senare över Säffle med 2-1, en bra dag!

Ulf

 

Senast uppdaterad: 071005 Webmaste

Historikträff hos Tore Norgren 2007-09-24

Då var det dags för en andra historikträff och vi som samlas denna gång är Tore & Ingrid Norgren, Bertil Olsson och jag (Ulf Bertilsson). Meningen var att även Erling Söderberg skulle delta, men han hade tyvärr inte möjlighet, däremot var jag välkommen hem till honom lite senare ikväll för att titta på en del material. Tore har sedan tidigare hjälpt mig med information och material till hemsidan och när jag så frågade om han kunde tänka sig att medverka vid en historikträff, var han villig att hjälpa till med även detta. Tore skötte alla kontakter och nu sitter vi här hemma hos honom och hans fru Ingrid för att samtala om Säby IK:s historia.

Säby IK grundades 1923 och efter en sammanslagning med Skottlanda 1962, bytte föreningen namn till Visnums BK. Några år senare, 1971, sker ännu en sammanslagning och nu med Bäckhammars SK. Detta visar att Säby IK i allra högsta grad är involverad i BSK:s historia och att det är på sin plats att få med ett avsnitt om också denna förening.

Tore var med och spelade en kort period i Säby IK som ung, men skadade foten och tvingades sluta. Det blev istället en hel del ideellt arbete inom föreningens ramar. Tore var också en flitig supporter och är så även idag. 
Bertil har också ett förflutet som spelare i Säby IK. Han var också föreningens revisor under ett antal år. Precis som Tore var han med och arbetade där det behövdes i föreningen, han började som 15-åring med diverse arbetsuppgifter vid dansbanan som då fanns i Nybble.

Tore och Bertil berättar om hur det gick till när de blev invalda i föreningen 1946 eller 47. Styrelsen "godkände" då nya medlemmar på sina möten och när man kom till frågan om Tore och Bertil så sa ordförande Holger Andersson följande:
-Ska vi verkligen ta med de där? 
-Vi blev allt invalda, men det är klart att man blev lite orolig, säger Tore med ett skratt. Säby IK:s första protokoll skrevs vid ett årsmöte den 24/4, 1928 och fram till 1933 hade man endast ett möte per år, först därefter fungerade mötesverksamheten mer normalt.

Den allra första fotbollsplanen låg på "Nybblefältet", vid skolan i Nybble och den dåvarande landsvägen gick precis bredvid planen. Här spelade man mest på skoj, inget seriespel alltså. Bertil berättar att det också var en cirkusföreställning på detta fält i slutet av 1800-talet eller i början av 1900-talet.

Vi fortsätter med samtalsämnet om planer och nästa steg blev en fotbollsplan där den finns än idag inne i Nybble, fast planen låg då på andra ledden. Denna planen fick byggas om eftersom den inte höll rätta matchmått. Förändringen till dagens utseende skedde troligtvis 1961, så att planen stod spelklar innan sammanslagningen med Skottlanda. Här har det också skett ett rejält dräneringsarbete och planen är helt otrolig på att torka upp och läka på våren än idag. Bertil och Tore berättar vidare om hur man förr "kritade" planerna med sågspån för hand. Man var ofta tre personer som hjälptes åt, två personer som höll i ett rep/snöre och en person som strödde sågspån. Våren innebar extra jobb, eftersom allt skulle märkas på nytt.

Säby IK var egentligen en ren fotbollsförening, men det anordnades dock ett antal skidtävlingar i klubbens regi. De aktiva i föreningen höll också igång på sin fritid och vintertid var exempelvis bandy en populär sysselsättning. Bertil minns också att friidrottstävlingar ordnades på Nybbleplanen under kriget. Deltagarna var främst lokalbefolkning och man tävlade bl.a. i grenar som tresteg, kula och stav. Det fanns ingen rejäl utrustning och till stavhoppet fick man använda en stör eller liknande.

Matcherna mellan Säby och BSK var alltid något extra. Det var lite munhugg mellan föreningarnas spelare, killarna från BSK sa att nu ska vi spela i "kohagen" eftersom det gick kor vid svärdhålan strax intill Nybbleplanen. Killarna i Säby sa att man skulle spela på "puttlavallen" p.g.a. mesahögarna som fanns där. Matcherna lockade alltid en hel del publik och stämningen var hög. Tore berättar om den livliga publiken och att det främst var mödrarna som hördes, vidare också hur några levde sig in i spelet med måttande sparkar osv. Det var inget ovanligt med publiksiffrorna 150-200 personer på matcherna i Nybble, men dessa laddade mötena kunde alltså locka långt fler.

Någon gång 1942-43 fanns tre stockholmare med i truppen. De jobbade på Säby herrgård under några månader och spelade endast under den perioden. Det var riktigt duktiga killar och de medförde en rejäl uppryckning i laget. Bertil minns namnen på två av dessa, Sandberg och Luis.
1948-53 var det inget seriespel, men man höll igång på skoj och Ale Pettersson från Bäckhammar brukade agera domare.
Bertil berättar att Säby 1957 spelade i div.7, efter två år stod man som segrare och efter ytterligare två år i div.6 segrade man även där och gick upp till en storserie i div.5.
1957 fick föreningen sin första riktiga tränare, Åke Edeskog, som fanns kvar i ca 2-3år.

Tiden rinner verkligen iväg när man sitter och pratar såhär och vi har för en stund sedan avverkat en välsmakande fika. Precis som vid förra historikträffen så är det inga som helst problem att hålla samtalet levande och vi kommer ständigt in på nya ämnen.

Föreningen drog in pengar egentligen endast genom dansbanan i Nybble. Tore och Bertil hjälpte till här och fick börja med städjobb för att sen avancera till att sköta tombolan osv. och det sista uppdraget de hade var att ta inträdet. Eftersom dansbanan var en så viktig inkomstkälla, var det en tuff period under jordgubbssäsongen. De många tjejerna som plockade jordgubbar lockade pojkarna på orten till dansen i Skagersbrunn istället och det fanns inget folk kvar i Nybble.

Samtalet svänger och Bertil berättar om hur det som ung gällde att vara i tid till träningen för att få möjlighet att skjuta på målvakten. 
-När de äldre spelarna kom fick man sämre och sämre "position" och det slutade med att vi yngre fick agera bollkalle, säger han.
Blev det tillräckligt med folk så spelade man tvålag, annars bestod träningen av att skjuta på målvakten. Bertil minns också hur det nästan var förknippat med "dödssynd" att spela bollen bakåt i match på den tiden.

Innan nuvarande klubbstugan i Nybble fanns ett "brädskjul" på andra sidan planen, där man mest slängde in sina saker. Många hade inte egna skor och det lånades ut av föreningen och ibland även vissa kläder. Skorna dubbade man själv. Bertil berättar om hur man i Ölme bytte om under ett cykelställstak innan match och där lämnades alla privata tillhörigheter.
-Stölder förekom inte på den tiden, säger han och Tore nickar instämmande. Vidare när det gäller omklädning så fick spelarna i mitten av 30-talet möjlighet att åka med "Söderbergs buss" till bortamatcherna och då bytte man även om i bussen.

Domarna som dömde Säbys hemmamatcher kom i regel från Karlskoga, Degerfors eller Strömtorp. De kom med rälsbuss och steg av vid Säbystationen och gick sen till Nybble och åt ofta något vid Nybblecafet, som fanns där affären är idag. Efter matchen var det samma visa hemåt, en skaplig promenad för att sen ta rälsbussen. Det blev långa dagar för att döma en match. 

Jag frågar om det finns några personer som betytt extra mycket för föreningen, men Tore och Bertil säger att utöver Nils "Nisse" Löfstedt, som var en ordningens man och hade reda på det mesta, så var det väldigt många boende på orten som engagerade sig. En del spelare kom en bit bort från Nybble och hade inte samma möjlighet att hjälpa till, men som sagt spelare och övrigt folk från orten hjälpte till på alla sätt och det var ett helt annat engagemang då emot idag.

Midsommarfirandet skedde förr på Nybbleplanen och en del skojmatcher spelades sen med midsommarstången kvar på planen.
-Det var hemvärnsgubbarna som mötte lottorna och de senare vann alltid säger Tore med ett leende.

Efter en flera timmar lång träff är det nu dags att avsluta. Bertil, Tore och Ingrid ska nämligen vidare till ännu en historikträff, nu om Nybble. Jag tackar för mig och känner mig mer än nöjd med tanke på mängden och bredden på den information som kommit fram under mötet. Jag åker direkt vidare till Erling och Anita Söderberg, som också bor i Nybble, för att ta en titt på ytterligare material.

Erlings mamma klippte ur och sparade en mängd tidningsartiklar och notiser, därför sitter nu Erling på ett ganska gediget material om Säby IK. Vi sitter och bläddrar bland gamla urklipp och jag får kopiera det jag vill ha direkt på plats. Det blir en skaplig bunt med kopior när jag tillsist är klar. Efter en del småprat tackar jag för mig en andra gång för dagen och beger mig hemåt. Sammanställningen av urklippen får vänta någon dag.

Nu har jag tittat lite närmare på tidningsurklippen och mycket av materialet är faktiskt sånt som kom fram under mötet med Bertil och Tore. I några artiklar berättas det om Säbysupportrarnas arbete på "Svedjevallen", både utökningen av planen och senare också när den lades om på andra ledden. På en bild syns Göte Pulls och Karl-Uno Kärrman, som var några av de som arbetade med detta. Föreningens förste tränare, Åke Edeskog nämns också i en artikel och hur spelarna litade blint på hans metoder. Vidare berättas om spelarnas enorma träningsvilja och hur målmedvetna de var under Edeskogs ledning, vilket var mycket ovanligt för föreningar i Säbys dimension. 

Dansbanan eller Idrottsparken som den kallades, grundades genom att ett gäng pojkar gick ihop och satsade lite pengar och arbete var och en dansbana byggdes. Senare skedde en rad utbyggnationer, exempelvis byggdes en skjutbana.

Tore och Bertil berättade om lottornas skojmatcher vid midsommar och i en notis berättas om hur det ett år fanns deltagare från världens all hörn. De båda lagen bestod av en mix med bl.a. indier, kineser, indianer, turkar, samt ortens befolkning. Förutom fotbollsmatchen så firade man midsommar på traditionellt vis med ringdans kring stången och diverse skämtlekar.

Rudolf Söderberg och Holger Andersson omnämns i ett flertal artiklar i egenskap av ordföranden. Mellan vilka år de hade detta uppdrag framgår ej. Holgers son, Börje Andersson, spelade sin första seriematch med Säby IK redan som 13-åring och han var då en av de yngsta som spelat en A-lagsmatch i det svenska seriesystemet. Denna debutmatch spelades mot Immetorp och ytterligare tre juniorer debuterade i denna match och dessa var: Erling Söderberg, Ingvar Karlsson och Stig-Göran Ardström. Säby IK har genom åren oftast haft ett ganska ungt lag och under något år hade man faktiskt också ett ungdomslag.

I en annan notis nämns om hur Visnums kommunfullmäktige beslutade om att upplåta mark till Säby IK för en ishockeybana. Banan blev till och var ett populärt tillhåll för bygdens ungdom och den användes även flitigt av skolorna i Nybble och Sjöåsen. Något seriespel nämns ej.

Nils "Nisse" Löfstedt som varit engagerad i både Säby IK och Bäckhammars SK medverkade i några shower eftersom han hade ett "sjusärdeles minne och en otrolig lätthet att lära in". Han kunde Sveriges samtliga städer, dess invånarantal med ökning och minskning från föregående år, skattekrona, län, landskap, årtalet de blev städer, storleksordning osv. I artikeln berättar Nisse att det tagit honom ca 15-20 timmar att lära sig allt detta. Han kallades "sifferkarlen från skogen" och "minnesfenomenet", en rolig artikel som kanske inte rör Säby IK:s historia, men värd att nämna.

Visnumskannan var en turnering som i grunden ordnades av Visnums kommun och då Säby IK. Erling berättade vid vårt möte att hans far, Rudolf Söderberg, köpte den första "kannan" i Örebro. Deltagande fotbollslag i turneringen var förutom Säby IK, Bäckhammars SK, Björneborgs IF och Skottlanda. Arrangörskapet för denna drabbning växlade mellan föreningarna från år till år.

Tyvärr saknades källor till samtliga artiklar som jag återberättat nu i den senare delen, ni får ha överseende med detta. I och med dessa ord anser jag mig färdig med sammanställningen om Säby IK:s historia och vill samtidigt passa på och tacka alla er som gjort detta möjligt. Jag hoppas att denna skrift kanske väcker en del trevliga minnen och att det också ger något för framtiden.

Ulf

Historikträff på Bäckevi 2007-11-16

Tidigare i år har två historikträffar anordnats och en hel del intressant material om Bäckhammars SK och Säby IK har kommit till ytan under dessa möten. Dessa träffar kan ni läsa om här under "Historik" på hemsidan. Nu avslutar jag (Ulf Bertilsson) mitt historikarbete genom en tredje träff och denna gång med Gustav Svärd och Allan Backman. När jag för några veckor sedan kontaktade Gustav och Allan så var de enbart positiva till ett möte. Idag var en passande dag för alla parter och vi samlas här på Bäckevi för att språka historik. 

Gustav Svärd har en bakgrund som spelare i Skottlanda, där han också var både ungdomsledare och lagledare för A-laget. Efter Skottlandas sammanslagning med Säby IK, blev han lagledare i det nybildade Visnum BK. Senare hade Gustav även olika ledarroller i Bäckhammars SK. Idag är Gustav en flitig besökare på Bäckhammars hemmamatcher. Allan Backman som också deltog i den första historikträffen, var BSK:s ordförande under åren 1947-48, 1950 och 1957-58. Han var aktiv som spelare men ägnade sig även åt bandy och orientering, som då ordnades i föreningens regi. Allan fanns även med i BSK:s ekonomiska förening (idrottsplatskommittén), som bildades den 9 september 1955. Allan är precis som Gustav idag en flitig besökare på Bäckevi när det vankas match.

Gustav börjar med att berätta om hur han som ung spelat mot "Snoddas" på Bäckvallen i Åtorp. Bäckvallen låg något bortanför nuvarande planen från samhället sett. Han fortsätter med att förklara hur man vid planen i Skottlanda bytte om i en kombinerad bastu och tvättstuga. En vattenburk/hink var den tvättmöjlighet som fanns på den tiden. Allan instämmer och minns hur det på samma sätt gick till på Brölösa, dvs. det gamla omklädningsrummet vid Puttlavallen i Bäckhammar.

Förr var det inte ovanligt att man cyklade till matcherna och Gustav kommer ihåg hur man under hans tid i Skottlanda cyklade till både Gullspång och Strömtorp. Resorna betalades annars av spelarna själva och de skramlade ihop och delade på exempelvis kostnaden för en bil. Gustav berättar hur spelarna en period fick skjuts av Åke Engström som hade en lastbil. Lastbilen hade öppet flak och ibland kunde det både regna och åska, så trots denna transportförmån går det inte att jämföra med dagens "lyx". Allan minns att Gösta Ågren, som var chaufför på bruket, ofta brukade köra på bäckhammarspelarna. Han minns speciellt en resa till Alkvettern, då bakaxeln på bussen gick sönder, vilket givetvis ställde till en del bekymmer.

När det gäller material såsom skor, kläder, bollar osv., så skiljer det sig också en del, förr mot idag. På den tiden ordande spelarna med skor och kläder själva och man dobbade skorna själv inför varje match med kork och spik. Föreningarna hade ofta inte mer än en eller kanske två fotbollar i sin ägo. Bollarna var sydda med en utanpåliggande söm och var inte vattenavvisande, vilket innebar att de blev blytunga vid blöta förhållanden. Inför varje match var bollen tvungen att godkännas, så man lämnade in den hos domaren som då synade snörningen och annat. Man hade alltså endast en matchboll, men med tiden utökade man till två. Det var svårt med material överhuvudtaget och exempelvis nät till målen var jättedyrt. Spelarna hade ofta med sig sina matchtröjor hem och Gustav berättar att det ibland kunde bli problem om inte alla kom till nästa match, man fick helt enkelt inte ihop kläder till hela laget.

Förste ordnade tränaren i BSK var skogvaktaren Gunnar Blom. När det var dans på helgerna så fanns Blom på plats för att kontrollera hur spelarna skötte sig. Om de var berusade så fick de stå över kommande match. Innan Blom så bestod träningarna mestadels av tvålagsspel och skott på mål. Åke Edeskog som var den förste ordnade tränaren i Säby IK kom senare också till BSK, där han var först med spelsystemet 4-4-2.

Matcherna mellan Säby IK var alltid "laddade" och publiken tjivades genom hejaramsor mot varandra. Allan kommer ihåg BSK klackens ramsa som löd:
"klacken som där borta pep, passar bäst på bondens grep"
Säbys ramsa avslutades något i stil med, "passar bäst på puttlahögen".
En annan vanlig ramsa var, "rotmos, fläsk och får i kål, vi vill se ett värmlandsmål"

BSK:s A- och B-lag bestod förr av nästan enbart folk från orten och så var det för de flesta föreningar på den tiden. Lagandan var en helt annan mot idag och spelarna ställde upp för sin förening genom ideellt arbete osv. Folk runt omkring laget hade också ett helt annat engagemang förr, det var exempelvis väldigt många som kom och tittade på träningarna.

För att få in pengar så arrangerades vissa danser, BSK hade i flera år skärtorsdagsdans och Skottlanda brukade ordna en vinterfest. Lotterier var också en inkomstkälla och när Gustav var ledare för ett av BSK:s pojklag så ordnades ett skinklotteri för att delvis finansiera en resa till Holland. Midsommarfirande ordnades också, kanske inte för att dra in så mycket pengar, men det var ett trevligt traditionellt firande med dans, lekar osv.

Allan berättar att BSK:s ekonomiska förening (idrottsplatskommittén), som han satt med i, bildades den 9 september 1955. Kommittén arbetade för en ny idrottsplats i Bäckhammar och han minns hur man sökte och fick pengar ur bl.a. en virkesfond. Den 16 juli 1959 spelades den första matchen på den nya anläggningen, men den invigdes först 1961. Ett par år senare (1963) fick anläggningen namnet Bäckevi. 

Vi gör en kort paus i samtalet för att plocka fram lite fika, men det hinner inte mer än att komma på bordet så är vi igång igen.

Vi kommer nu in lite på några av de övriga idrotterna som tidigare fanns inom föreningarnas ramar. BSK hade ett bandylag som spelade i seriesammanhang i ca 3 år. Allan spelade under denna tid och berättar om hur de ett år blev totalt utspelade och fick stryk av Filipstad på Björkvallen med 11-1, för att sen i returmötet vinna med 3-1 borta, vilket är en bedrift värd att nämna. Längdskidåkning var en annan aktivitet och Gustav var den förste som åkte vasaloppet för BSK och han deltog sammanlagt fem gånger. BSK hade också en duktig friidrottare vid namn, Fredrik Hellander.

När Gustav tränade pojkarna i BSK på 70-talet så deltog de i Västsvenska Cupen och fick möta IFK Göteborg på hemmaplan. I motståndarlaget fanns bl.a. Torbjörn Nilsson med. Allan berättar att BSK åkte ur div.5 1957 för att sen vinna div.6 följande år. Laget fortsatte starkt och vann också div.5 1959 och spelade alltså i div. 4 1960. När man vann div. 6 så bjöd Bäckhammars Bruk hela laget på mat på stadshotellet i Kristinehamn och dessutom fick samtliga spelare en varsin sleepover, som delades ut av brukets representanter. 

Både Allan och Gustav har lagt ner mycket tid på fotbollen, de berättar om hur kalendern ständigt var fullplottrad med saker som rörde just fotbollen, det var träningar, egna och andras matcher, möten och mycket annat runt omkring. Gustav hade ofta sonen Leif med på träningar för att allt skulle gå i lås.

Det har under årens lopp skett en del roliga och dråpliga händelser. Gustav berättar hur det vid Långban eller Persberg gick en väg över planen och hur en bonde passerade med ett hölass mitt under pågående match. Vid en match i Bråten så sprack byxorna för en spelare och inga reservkläder fanns med. Det slutade med att man fick låna nålar och annat av publiken för att lösa detta. 

Gustav fortsätter med att berätta om när det skulle spelas match i Persberg och hur en bil med spelare åkte fel och hamnade i Pershyttan. Man fick inte ihop lag när fem man felade och var tvingade till att lämna WO. Ett annat minne är från Sunnemo och Gustav minns hur spelaren Sigvard Andersson fick på en riktig rökare. Sigvard sköt hål på nätet och bakom målet fanns en hönsgård.
- Fjädrar och fän flög, skrattar Gustav.

Ännu en händelse utspelade sig när Ale Pettersson och Gustav var iväg på en ren nöjesresa till Köpenhamn, med ett av BSK:s pojklag. Bäckhammars herrlag mötte Ölme därhemma och Ale var nyfiken på resultatet i matchen och ringde därför hem, men kom inte fram. Gustav berättar att Ale hade sagt att han trodde det var krig därhemma. Orsaken till teleavbrottet var en pågående flygkapning i Sverige.

Det är dags att runda av ännu en väldigt lyckad historikträff. Tiden har tickat på och vi har nu haft ett ungefär två timmar långt möte, fast det känns som om vi nyss började. En hel del nytt material har kommit fram och jag kan inte vara annat än nöjd med dagens möte. Jag tackar både Gustav och Allan för att de ställde upp och bidrog med sina erfarenheter och minnen runt fotbollen här i trakten. Jag är fullt medveten om att en del text i skriften saknar tidsförankring, det står på flera ställen t.ex. "förr" och "på den tiden". Allan har varit aktiva främst i sina olika roller på 50 och 60-talet, men med marginal. Ni får ha denna tidsram som referens, då tanken inte varit att göra en ren faktaskrift utan också framhäva anekdoter från deras aktiva tid. Detta blir de avslutande orden på mitt arbete med historiken och jag hoppas att skriften kan komma att väcka en och annan positiv reaktion.
Tack för mig.

Ulf

Kämpa BSK Kämpa.

Första gången jag klev in på Bäckevi var 1985 runt julen för att diskutera tränarjobbet för säsongen 1986. Jag träffade då ordf. Wendin och MR Bäckhammar Egon Wickström. Vi kom överens och min tid i BSK började som spelande tränare. Första perioden blev 3 säsonger innan jag lockades av att få träna Degerfors IF tillsammans med min gamla kompis Lars Henriksson. Efter några år så var jag tillbaka i BSK säsongen 1992 och därefter påbörjades en period över 12 säsonger till 2003.

Att så här i efterhand förklara varför det blev så många år i just BSK har jag inget bra svar på, jag säger som ”Emil i Lönneberga” det bara blev så när man trivs. En sak är säker jag ångrar inte en minut utan istället så känner jag glädje inombords när jag tänker tillbaka på alla säsonger i Bäckhammar.

Jag vill först och främst till alla som spelat och hjälpt till runt laget under alla dessa år framföra ett stort tack. En undran man kan ha, hur är det möjligt att få ihop så många bohemer på ett och samma ställe och dessutom hitta nya till varje säsong. Detta är nog det mest otroliga när jag ser i backspegeln. Värvningar tillhör det som jag tyckte var allra roligast även om det var tidskrävande att få ihop ett bra och roligt lag att köra igång säsongen med.

Var säker på att många minnen väcks med namn som:
Sven, Lans, Till, Lesonen, Tott, Kvick, Stålis, Rolf, Janne 1-2-3, Conny, Skoglund, Jocke, Micke, Mats, Kalle, Petter, Stefan, Tobbe, Lunta, Blom, Vinn Uffe, ULF, Ale, Svärta, Borka, Bröderna Berg, Nilsson, Johansson, Karlsson, Åhling, Roger, Ehrson, Saeed, Ågren och inte minst den ettrigaste av dom alla Per Andersson samt många, många fler. Nu kanske alla förstår att laget lika gärna kunde haft namnet Mariebergs SK.

Alla dråpligheter och bra fotbollsprestationer från som jag tycker många bra fotbollsspelare väcker naturligtvis härliga minnen till liv. Naturligtvis är jag oerhört stolt att under alla mina säsonger som tränare så har jag aldrig åkt ur en serie, vi var nära i mitten på nittiotalet men vi fick möjligheten att kvala oss kvar och då var det klippt för de andra, vi spelade oss kvar med dunder och brak trots att Lans provade en proteindrink som stelnade som cement i magen och han fick en hängröv utan dess like (goda minnen). I Bäckhammar fick jag vara med om 3 seriesegrar och många år på pallen. När vi gick upp till div. 4 säsongen 2001 var en höjdare och kom något oväntat. Vi ledde serien en gång och det var efter sista omgången. Bra jobbat.

För att vara ärlig och ni vet ju hur det var så var väl inte mitt förhållande till domarna det allra bästa under åren. Det slutade någon gång med utvisning och att jag då under min sista säsong i Bäckhammar fick komma ner till er med domarpriset i min hand var en höjdare ska ni veta. Enligt gamla spelare och mina arbetskamrater så är det fortfarande en gåta hur detta kunde hända. Jag är bara glad att domarna till slut förstod att jag hade haft rätt hela tiden när jag tystlåtet försökt få fram information från kanten.

Att vi tillsammans som jag tycker gjorde många bra resultat med små resurser en bit utanför stan hänger ihop med det som jag kanske mest kommer att minnas från BSK-tiden. Den kamratanda som ni visat upp under alla år är beundransvärd .Trots att många av er åkt med och suttit på bänken och spelat B-lag dagen efter så har jag upplevt en otrolig ödmjukhet från er spelare i Bäckhammar TACK ! Otaliga är de fester och tävlingar som vi tillsammans fixat, att ni blev lite sura varje gång när jag eller någon annan ledare vann exempelvis go-cart tävlingen på Gälleråsen eller lerduveskyttet. Sånt är livet. Smålagsspel på koner, 2 eller 4 mål som ni minns, har jag aldrig varit med och förlorat vad jag kan komma ihåg varken på Bäckevi, Nybble eller Puttlavallen. Vi får ta upp denna fråga när vi ses nästa gång.

Som avslutning så har jag följt problemen inför årets säsong och ni som just nu verkar i föreningen vet säker bäst vad som behöver göras för föreningens bästa. Jag är glad att ni kämpar vidare utan time-out och försöker bygga upp ett nytt lag i en lägre serie.
Ett vist ordspråk efter regn kommer sol.

Avslutningsvis inför säsongen 2008 vill jag skicka en hälsning till Kenneth från Kenneth, KÄMPA BSK KÄMPA.

Lycka till från

Kenneth Sundkvist
2008-05-07